Friday, June 14, 2013

Sunđer ćufte

Sunđer ćufte



Ne dozvolite da Vas ovaj naziv zbuni, on je samo posledica neverovatne sličnosti u boji i strukturi ovih ćuftica i morskih sunđera. Što se ukusa tiče, ukusne jesu, a da li i tu neke sličnosti postoje, ne bismo znali jer sunđere još nismo probali.

Sastojci za 4 osobe

400gr mlevene svinjetine po ukusu soli 3 jaja 3dl ulja 1 dl vode 0.50 veze peršuna 4 kašike brašna po ukusu bibera 0.50 kesice praška za pecivo 2 čena belog luka

Priprema
Usitnite peršun.
Odvojte žumanca od belanaca. Obratite pažnju da činija u koju ćete stavljati belanca bude takva da u njoj možete kasnije da umutite šne.
Belanca držite na hladnom (u frižideru) dok ne bude vreme da ih mutite.
Oljuštite i sitno iseckajte beli luk.

Priprema mase za ćufte
U posudu sa ovalnim dnom stavite brašno, dodajte prašak za pecivo i promešajte.
Umešajte žumanca u brašno.
Dodajte polovinu potrebne količine vode, dobro izmešajte pa dodajte i ostatak.
Posolite i pobiberite po ukusu.
Dodajte beli luk, 3 kašike ulja i usitnjen peršun i dobro izmešajte.
Dodajte mleveno meso i opet izmešajte.
Ulupajte čvrst šne od belanaca, dodajte prethodno pripremljenoj masi i promešajte da se sve lepo sjedini. Ostavite masu da stoji u frižideru 2 sata pre nego što počnete sa prženjem.

Prženje
U dubljoj posudi zagrejte ulje. Kafenom kašičicom zahvatajte manje količine mase, spuštajte u ulje i pržite po par minuta sa svake strane.
Ulje zagrejte na visokoj temperaturi, ali ćufte pržite na srednjoj da se ne bi desilo da pregore sa spoljnje strane, a ostanu presne iznutra.
Gotove ćufte vadite na kuhinjski papir da bi se ocedio višak ulja.

Posluženje
Tople ćufte možete poslužiti u kombinaciji sa različitim vrstama sosova.

0 comments:

Post a Comment